Materiaalit

Tältä sivulta löydät PUHKI-hankkeessa tuotettua video- ym. materiaalia. Katso myös Blogi-sivu, josta löydät kyselyjen vastauskoosteita, joitain materiaaleja sekä kuulumisia erilaisista tapahtumista.

Puhtausala - monia mahdollisuuksia

Tutustu puhtausalan moniin mahdollisuuksiin!

Hankkeen tarina

Puhki-hankkeen päätösseminaari pidettiin etäyhteydellä 21.4.2021. Tästä voit katsoa päätösseminaarissa esitetyn hankkeen tarinan.

Yhteistyökumppanin puheenvuoro (Palmia Oy)

Tavastian yhteistyökumppani Palmia Oy:n puheenvuoro.

Yhteistyökumppanin puheenvuoro (Luotsi)

Riverian yhteistyökumppani Luotsin puheenvuoro.

Urapolkuvideo: Palveluohjaajan ja palveluesimiehen uratarinat

Urapolkuvideo: Uusi ura puhtausalalta

Puhtausala on monien alanvaihtajien suosiossa.

Puhtausalan esittelyvideo englanniksi

Alan esittelyvideo englanniksi.

Puhtausalan esittelyvideo venäjäksi

Alan esittelyvideo venäjäksi.

Puhtausalan esittelyvideo ruotsiksi

Alan esittelyvideo ruotsiksi.

Urapolkuvideo: Uusille urille

Toisen alan työharjoittelussa Olli kiinnostui puhtaudesta, pyöritti hetken omaa siivousyritystään ja sitten päätti jatkaa puhtausalan opinnoissa.

Urapolkuvideo: Uralla eteenpäin!

Kristiina aloitti peruskoulun jälkeen puhtausalan ammatillisen koulutuksen, voitti Taitaja-kisan, pääsi töihin ja opiskelee nyt ammattikorkeakoulussa työn ohessa. Hän ottaa yhä enemmän vastuuta myös esimiehenä.

Tietopaketti puhtausalasta

Opinto-ohjaaja - tarvitsetko ajantasaista tietoa puhtausalasta? Lataa tästä tietopaketti puhtausalasta (pdf)!

Tietopaketin avulla voit helposti esitellä alaa opiskelijoille ja vaikkapa uusia uria harkitseville.

Ala tutuksi nuorille

Puhtausalan opettaja! Tässä materiaali, jota voit hyödyntää, kun käyt esittelemässä alaa vaikkapa opo-tunneilla! Sisältää havainnolliset uv-kuvat likaisesta ja puhtaasta wc-istuimesta. Täydennä esitystäsi oman paikkakuntasi / alueesi tiedoilla tarpeen mukaan.

Esitys pdf-muodossa.

Tästä löydät muistiinpanot.

Ja tässä esitys muokattavassa muodossa (pptx).

Opas TET-jaksolle

Tämän opasvihkosen avulla tettiläinen voidaan perehdyttää siivoustyöhön. Thinglink-oppimisympäristössä on videoita opasvihkosen aiheista.

Pääset Thinglink-ympäristöön tästä.

Tallenna ja/tai tulosta opiskelijan TET-opas pdf-muodossa tästä.

Tallenna ja/tai tulosta ohjaajan opas pdf-muodossa tästä.

Puhdistusaineet podcast

1. Kuuntele Puhki-hankkeen podcast puhdistusaineista

2. Vastaa sen jälkeen tämän tehtävän kysymyksiin ja testaa mitä muistat kuulemastasi!

Podcast: Kalkkisaostumien poisto ja pölynimurit

Kalkkisaostumien poisto
Miten kalkkisaostumat poistetaan kosteista tiloista?
>> Kuuntele äänitiedosto

Pölynimurit
Peruspölynimuri, varsi-imuri ja robotti-imuri, minkä valitsisin?
>> Kuuntele äänitiedosto

Tulostettavia sanastotehtäviä

Sanasokkeloiden ja ristikoiden ratkaiseminen on mielekästä ja mukavaa puuhaa. Lisäksi ne ovat hyviä opetuksen ja oppimisen apuvälineitä. Näitä tehtäviä voidaan käyttää apuna alan standardisanojen opetuksessa mm. käsitteiden ja ammattisanaston tutustumiseen ja kertaukseen. Olemme Puhki hankkeessa toteuttaneet muutaman tehtävän Discovery educationin Puzzlemarker ohjelmalla. Tehtävät ovat tulostettavissa käyttöönne. Sanasokkeloiden ja ristikoiden tekeminen on helppoa. Kokeile sinäkin oman sanasokkelon tai ristikon tekemistä! Puhki hankkeen käyttämä ohjelma löytyy osoitteesta http://puzzlemaker.discoveryeducation.com

Puhtausalan S2-opetusmateriaalia Thinglink-ympäristöissä

Tutustu monipuoliseen materiaaliin thinglink-ympäristöissä. Ympäristöissä on verbitehtäviä, kuvasanakirjoja, työturvallisuuteen ja asiakaspalveluun liittyviä tehtävä.

Tästä opetusmateriaalisisällöstä kannattaa ehdottomasti vinkata opettajille, jotka työskentelevät maahanmuuttajien koulutuksen parissa. Materiaalit löydät täältä. Saa jakaa ja käyttää vapaasti S2-opetuksessa!

Siivousvälinepeli

Puhtausala kiinnostavaksi -hanke tarjoaa nyt yhden aivan uudenlaisen oppimisympäristön standardisanojen opetteluun! Lataa Play-kaupasta kännykkääsi mobiilipeli, jonka avulla standardisanojen opiskelu sujuu rattoisasti.

Löydät siis pelin Play-kaupan haulla, mutta voit myös avata tämän sivun puhelimellasi ja sitten tästä klikkaamalla saat pelin: Lataa peli!
Pääset suoraan pelin lataussivulle Play-kaupassa.

Tämä peli on esimerkki. Mikäli tällainen oppimisympäristö tuntuu mielekkäältä, oppilaitokset voivat lähteä itse rakentamaan näitä eri aiheisiin.

Puhki -hanke tarjoaa myöhemmin vielä lajitteluun liittyvän mobiilipelin – seuraa sivujamme!

Testaa, millainen siivooja olet!

Mitä puhtaus merkitsee sinulle? Testaa, millainen siivooja olet!

Urapolkuvideo: Kerroshoitajat

Urapolkuvideo - Kerroshoitajat Kimmelissä

Urapolkuvideo: Laitoshuoltajat

Urapolkuvideo laitoshuoltajina työskentelevistä maahanmuuttajasisaruksista.

Urapolkuvideo: Välivuosi

Välivuotta pitävän nuoren uratarina.

Urapolkuvideo: Puhtausalan opettaja

Puhtausalan opettajan uratarina.

Urapolkuvideo: Ammatillinen ohjaaja

Ammatillisen ohjaajan uratarina.

Urapolkuvideo: Sivin uratarina

Katso Sivin uratarina tästä.

Podcast alan kehityksestä

Kuuntele tästä haastattelu puhtausalan kehityksestä.
>> Kuuntele äänitiedosto

Kodin siivous koronaepidemian aikana

Erityisesti koronaepidemian aikana korostuu myös oman kodin siivouksen merkitys. Katso videolta hyvät vinkit, joiden avulla homma hoituu näppärästi.

Puhdastila-koulutusympäristö

Virtual Reality CleanRoom (VRCR) is an educational tool, that allows you to visit the UEF's Joensuu campus cleanroom and get familiar with its practices and protocols.

Environment in the main simulation is a generic layout and allows you to practice normal tools found in cleanrooms, such as pass-through cabinets, fire safety closets and stages of preparing chemical bottle to be imported into cleanroom. You can also practice exceptional situations, like evacuation due fire alarm or dealing with ventilation system malfunction. Educational environments are equipped with most advanced tools, designed to support kinetic learning, or learning-by-doing.

Aapo opettelee siivoustermejä

NAO-robotti Aapo Careeriasta opettelee ja tulevaisuudessa opettaa puhtausalan ammattitermejä. Video on kuvattu puhelimen kameralla ja editoitu Windowsin videoeditorilla.

Robotit ja puhtausala -työpajatallenne

”Robotiikka ja digitalisaatio puhtausalan näkökulmasta” -luentosarjan ensimmäisen osan tiivistelmä: ”Robotit ja puhtausala – uhat ja mahdollisuudet” / lehtori Timo Pappinen. Joensuussa 12.3.2020.

Pepper-robotin kuulumiset

Virtuaalinen leikkaussalisiivous

Tämä video ei ole opetusvideo, vaan demonstraatio siitä, mitä mahdollisuuksia 3D-tekniikka mahdollistaa oppimisympäristönä. Demo-videolla näytettään esimerkisi tarttuminen esineisiin, pyyhkeen käyttäminen ja liikkuminen tilassa. Lisäksi demo-videolla näytetään pieni videopätkä siitä, miten laitoshuoltaja tekee työtään oikeassa leikkaussalissa.

Virtuaalinen leikkaussalisiivous -sovelluksen kuvauspaikkana on Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy:n erikoissairaanhoidon yksikkö, Pohjois-Karjalan keskussairaala.

Lataa tästä suppeampi versio demotyökalusta.

Robottijumppaa

Ammattiopisto Tavastialla on aktiivinen robotti!

Ajankohtaiset artikkelit

Hanke päättyy, mutta työmme puhtausalan edistämiseksi jatkuu!

Reilut kaksi vuotta on vierähtänyt nopeasti ja hankkeemme päättyy kesäkuun lopussa 2021. Hankekausi oli hyvin poikkeuksellinen koronaviruspandemiasta johtuen..

Opas TET-jaksolle

Puhtausala kiinnostavaksi -hankkeessa on tuotettu opasvihkonen, jonka avulla tettiläinen voidaan perehdyttää siivoustyöhön. Olemme tehneet myös thinglink-oppimisympäristön, jossa on videoita opasvihkosen aiheista. Pääset Thinglink-ympäristöön alla olevasta linkistä..

Positiivinen asenne puhtausalan imagon luojana

Puhtauspalvelualalla on ollut ja tulee olemaan työvoimapulaa. Alaa pidetään raskaana, likaisena ja huonosti palkattuna. Puhtausalaa ei arvosteta ja ajatellaan, että jokainen osaa siivota ja heiluttaa rättiä..